So, petang ni aku masak je Ikan Kembung Percik. Kebetulan dalam peti ais ada lagi ayam kampung yang uncle Mr. Hubby bagi, aku bakar je la sekali :)
Untuk Ikan Kembung/ Ayam Kampung
1. Siang je ikan + ayam tu then letak garam+kunyit(aku guna serbuk kunyit je). Kemudian bakar.
Untuk Kuah Percik
Bahan2:
*1. Bawang merah - 3,4 ulas
*2. Bawang putih - 2 ulas
*3. Halia - 1/2 inch
*4. Lada kering - 10 tangkai (nak pedas lagi tambah lagi)
*5. Belacan - 1/2 sudu teh
*6. Gula Melaka - sesedap rasa (jangan banyak sangat nanti manis pulak)
7. Santan - 3 cawan
8. Garam - sesedap rasa
9. Penambah perisa aka aji-no-moto(tak masuk pun takpe..)
Cara2:
1. Kisar semua bahan2 yang bertanda *
2. Masukkan santan dalam periuk, then masukkan bahan2 kisar (jangan buka api lagi)
3. Kacau kasi santan ngan bahan2 kisar bercampur baru bukak api kecil2.
4. Santan + bahan2 kisar tadi hendaklah sentiasa dikacau sehingga pekat. If tak kacau nanti kuah akan berketul2(kalau tak silap aku la.hehe!)
5. Dah pekat, tutup api.
6. Ambil Ikan + Ayam bakar tadi, siram kuah atas dia then bakar lagi sekali.
7. Then, baru letak Ikan + Ayam bakar dalam pinggan, letak kuah and sedia untuk masuk perut..
**sesetengah resepi letak serai..tapi ni resepi ma aku. Dia tak letak serai..lagi senang la keje aku.haha!
**Bahan2 tu anda boleh ubah sesedap rasa. Sila tambah or kurangkan ikut sedap tekak anda ye..
So, siapa2 yang teringin cuba Ikan/Ayam percik versi mudah sila la cuba..
Selamat berbuka puasa!
Selamat berbuka puasa!
p/s: nak copy paste resepi sila la..cuma kreditkan je kat this blog. Tq!
No comments:
Post a Comment